Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním
masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúce
pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré
obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má
žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne nasladnutým, orechovým
podtónom.
Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza
laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s
lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia
alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.
Ďalší z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod
zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240 ° C. Tejto schopnosti je
dosiahnuté práve vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené
všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo smažení tak nedochádza k
prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti a k
ich škodlivému uvoľňovania do potravín.
Ghí je vyrábané z mlieka z českých fariem, ktoré sa pri
starostlivosti o svoju pôdu a kravičky obídu bez pesticídov,
priemyselných hnojív, alebo iných chemikálií. Pri jeho výrobe sa
nepoužíva umelých dochucovadiel, farbív ani arómu, takže zákazník
dostane ghí naozaj v jeho prirodzenej farbe, chuti a vôni.
Nutričné hodnoty v 100 g:
Energia: 882 kcal / 3693 kJ, Tuky: 99.0g, – z toho 65.0g nasýtené mastné
kyseliny, Bielkoviny: 0.0g, Sacharidy: 0.0g, – z toho cukry: 0.0g, Soľ:
0g
Minimálna trvanlivosť
V uzatvorenej nádobe na chladnom a tmavom miste minimálne 12 mesiacov.
Pri teplote do 20°C môžete ghí skladovať i mimo chladničky.
Krajina pôvodu:
Česká republika
Obsah
400 g